Achtergrond

Deze website is een weergave van het denken over, en de voortgang van, het oprichten van een nieuwe vereniging voor langeafstandsruiters, waar in vriendelijke, ontspannen sfeer met een grote variĆ«teit  van paarden en ruiters lange afstanden door de natuur gereden wordt.

Dit initiatief is ontstaan uit de onvrede met de gang van zaken bij de KNHS Endurance Vereniging.
De zgn topruiters van de KEV reden de afgelopen jaren zeer frequent in de landen van de UAE, waar vele paarden een endurancewedstrijd niet overleefden (nu, jan 2020, het seizoen begint daar in oktober, zijn er al weer 7 paarden dood, waarvan een met een Nederlandse ruiter). Door daar te rijden, legitimeren de Nederlandse ruiters door hun aanwezigheid dit soort wedstrijden. In Duitsland en Zweden was dat de aanleiding voor een boycot.
Maar ook de voorkeur voor de topsport en de zeer negatieve invloed daarvan op de vereniging is de reden voor het nadenken over een alternatief.

Wij hebben nu een vereniging opgericht, die:

1) Zich uitsluitend richt op de breedtesport. Dus aandacht voor de gewone (recreatie-)ruiter, die langeafstand wil rijden met zijn/haar paard. Alle paardenrassen zijn welkom. Ieder paard kan langeafstanden rijden, alleen wel in zijn eigen tempo. Dus leuke, ontspannen wedstrijden, niet al te formeel. Misschien is het mogelijk door een competitie per ras er ook het wedstrijdelement in te houden.
Ook menners zijn welkom!


2) Zich nooit aansluit bij de KNHS. Door de logge, starre organisatie met de nadruk op topsport is een vriendelijke, ontspannen breedtesportvereniging met korte lijnen voor aanpassingen daar onmogelijk.


3) Over het wedstrijdreglement moet nog worden overlegd, alles is mogelijk. Het hoeft geen afspiegeling te zijn van het huidige KEV-reglement. Bijvoorbeeld: wij zouden de vroegere Duitse (en Nederlandse, in een ver verleden) regel kunnen toepassen dat men in alle afstanden mag starten, de dierenarts ziet in de VG wel, of het paard en ruiter in staat zijn de volgende ronde te halen. En zo zijn er vele andere punten waarover we in een open discussie tot een consensus kunnen komen.

Kortom, ik zie voor mij kleinschalige wedstrijden – liefst veel en overal – waar Tinkers, Friezen, Ijssies, Shetlanders, Dravers, WPN’ers, aanspanningen, maar ook Arabiertjes in een vriendelijk sfeer aan een wedstrijd meedoen.

LET OP! KEV-KNHS leden zijn welkom om mee te doen. Bij geruchte klinkt er dat de KNHS je dan boycot, maar dat kan niet. In Nederland mag je gewoon van meerdere verenigingen lid zijn en daaraan meewerken, zonder dat dat consequenties heeft. Correctie: De KNHS trekt zich niet zoveel aan van regels. Ze zijn monopolist en misbruiken dat en veel ruiters hebben de KNHS nodig voor hun eigen wedstrijdambitie.

Ik ben een beginnend WordPress programmeur, maar onder de meeste pagina’s staat de mogelijkheid om de reageren. Doe dat! Op mijn eentje red ik het niet, door een open discussie komen we misschien tot plannen en resultaten.

Of mail me: rein@duijts.nl.