Reglementen

Het is absoluut niet de bedoeling om de reglementen van de KEV (KNHS Endurance Vereniging) als leidraad te nemen. Bij een nieuwe vereniging zijn alle mogelijkheden open. Dus promotie, veterinaire eisen, veterinaire kaarten, tijdwaarneming alles moet nog bedacht worden. Ik denk wel als voorbeeld aan de VDD (Verein Deutscher Distanzreiter und –fahrer) – kijk, ook de menners! – waar ik hele leuke, vriendelijke en gezellige wedstrijden heb meegemaakt.

Een eerste aanzet voor belangrijke punten. Ik doe maar een greep, het gaat om de geest waarin eea opgesteld wordt:
1) Iedereen mag meedoen, het is wel leuk als je lid wordt.
2) Je mag starten in iedere afstand, bij de hogere klassen beslist de veterinair in de VG of je mag doorgaan.
3) Er moet minstens één veterinair zijn, die samen met de organisatie gevonden wordt.
4) Voorstel: hartslag criterium 64, de waarde die internationaal gehanteerd wordt.
5) Iedereen die de rit uitrijdt, krijgt een prijs. (Bijv. plaats 1 t/m 20, de beste Tinker, de beste aanspanning, het schattigste paard)

Een eerste opzet, de regels voor de Heemskerk wedstrijd:

REGELS:

Voor de wedstrijd moet het paard gekeurd worden door de dierenarts. Vaccinaties hoeven niet getoond te worden, dat is de verantwoordelijkheid van de eigenaar. De dierenarts bekijkt de toestand van het paard, de hartslag (moet beneden de 64 zijn) en de locomotie (je moet een stukje draven met het paard aan de hand). Het oordeel van de dierenarts is beslissend voor je deelname.

Na 20,4 km. De hartslag wordt meteen na binnenkomst gemeten. Die dient beneden de 64 te zijn. Het is aan te raden om de laatste km te stappen met je paard. Als je ernaast loopt gaat de hartslag nog sneller na beneden. Mocht de hartslag niet beneden de 64 zijn, dan krijg je twee keer, met een kwartier tussenpoos, de tijd om je paard aan te bieden. Ondertussen loopt je tijd wel door. Is hij dan nog steeds te hoog, dan wordt je paard afgekeurd en sta je niet in het klassement. 30 minuten na het eind moet je je paard aanbieden voor de nakeuring, ook als je afgekeurd bent (de dierenarts moet bekijken of hij wel op transport kan). Daar wordt de conditie van je paard, de hartslag (<64) en de locomotie beoordeeld.

Als de hartslag de eerste keer na 20,4 km meteen beneden de 64 is, kan je besluiten om een tweede ronde te gaan rijden, dat moet je meteen aangeven aan de dierenarts, en die moet toestemming geven na een beoordeling van de conditie van het paard door oa een locomotietest. Daarna moet je 30 minuten pauzeren met je paard voordat je aan de tweede ronde begint. Na 40.8 km. De hartslag bij binnenkomst is nu niet belangrijk. Maar na 30 minuten moet je aanbieden voor de nakeuring. Daar wordt de conditie van je paard, de hartslag (<64) en de locomotie beoordeeld.

MEDION DIGITAL CAMERA

Een gedachte over “Reglementen”

 1. wat een ontzettend leuk idee!
  ik ben net nieuw in paardenland, ik had wel al door dat de KNHS alleen voor de toppers is…
  maar nu staat er wordt lid, leuk maar waar vind ik meer informatie daarover?
  want las dat menners ook mee mogen doen.

  dus ik wordt graag lid.

  groetjes Floor

Reageren niet meer mogelijk.